Wanneer je op zoek bent naar een nieuwe auto, kan het heel interessant zijn om eens te kijken naar het buitenland. Vooral auto's uit Duitsland zijn vaak aantrekkelijk geprijsd en hebben vaak een lage kilometerstand. Maar hoe gaat dat nu in zijn werk, zo'n auto importeren uit Duitsland? In dit artikel leggen we het je uit.
Waar moet ik op letten bij het importeren van een auto uit Duitsland?
Voordat je begint met het zoeken van een mooie auto in Duitsland, is het belangrijk om te weten waar je op moet letten om problemen te voorkomen. Ten eerste is het belangrijk om te weten dat er bij het importeren van een auto uit Duitsland verschillende belastingen en heffingen komen kijken. Bovendien kunnen er bij de aankoop van een auto bij een particulier in Duitsland andere regels gelden dan bij een dealer.
Daarnaast is het belangrijk om de auto bij aankoop goed te inspecteren en te controleren op eventuele reparaties die al gedaan zijn. Ook moet je de auto vóór de aankoop wegen en controleren of de auto überhaupt wel in Nederland geïmporteerd mag worden. Dit zijn allemaal punten waar je rekening mee moet houden bij het importeren van een auto uit Duitsland.
Bpm berekenen bij het importeren van een auto uit Duitsland
Een belangrijk aspect van het importeren van een auto uit Duitsland is de bpm. Dit is de belasting die je betaalt op personenauto's en motorrijwielen. De hoogte van de bpm is afhankelijk van verschillende factoren, zoals de nieuwwaarde van de auto, de leeftijd van de auto en de CO2-uitstoot.
Het is belangrijk om de bpm goed te berekenen, omdat je anders voor verrassingen komt te staan. Gelukkig zijn er online verschillende bpm-calculators te vinden die je een goede indicatie geven van het bedrag dat je moet betalen.
Zelf importeren of laten importeren
Bij het importeren van een auto uit Duitsland kun je ervoor kiezen om dat zelf te doen, maar je kunt het ook uitbesteden aan een importbedrijf. Voordeel van zelf importeren is dat je vaak voordeliger uit bent, maar het brengt wel meer werk met zich mee. Je moet de papieren zelf regelen en de auto ophalen in Duitsland.
Als je kiest voor een importbedrijf, dan is het belangrijk om een betrouwbaar bedrijf te kiezen. Een goede manier om een betrouwbaar importbedrijf te vinden is door te kijken naar keurmerken en certificeringen.
De Rdw en de import van een auto uit Duitsland
Als je eenmaal de auto hebt geïmporteerd, moet je deze bij de Rdw laten keuren en op naam laten zetten. Hiervoor heb je verschillende documenten nodig, waaronder het Duitse kentekenbewijs en het bewijs van de bpm-aangifte. Na keuring bij de Rdw ontvang je een Nederlands kentekenbewijs en kun je de weg op met je nieuwe auto.
Conclusie
Het importeren van een auto uit Duitsland kan een aantrekkelijke optie zijn, maar er komt wel het een en ander bij kijken. Het is belangrijk om goed voorbereid aan de slag te gaan en op de hoogte te zijn van de regels en belastingen. Door goed te informeren kun je uiteindelijk het meest profiteren van de voordelen die een importauto uit Duitsland te bieden heeft.